Υπογραφή συμφωνίας πώλησης ΣΔΙΤ 10 Σχολικών Κτηρίων Αττικής
02 Οκτωβρίου 2019

Υπογραφή συμφωνίας πώλησης ΣΔΙΤ 10 Σχολικών Κτηρίων Αττικής

Η ΑΒΑΞ ΑΕ (η «Εταιρεία») γνωστοποιεί ότι την 01.10.2019 υπέγραψε με τον Σουηδικό Όμιλο «Sterner Stenhus» σύμβαση για την πώληση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας «JPA AE» που έχει αναλάβει την πραγματοποίηση του έργου Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) 10 Σχολείων στην Αττική.

Τα σχολεία κατασκευάστηκαν κατόπιν διαγωνισμού της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων), με υποβολή προσφορών το 2010 και ανάδειξη αναδόχου το 2011. Το Έργο, συνολικής επένδυσης €52,6 εκατομμυρίων, υπεγράφη από την Εταιρεία την 09.05.2014, προβλέποντας περίοδο 24 μηνών για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, και ανάληψη της συντήρησης και τεχνικής διαχείρισής τους επί 25ετή περίοδο έναντι ετήσιου μισθώματος από το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι σχολικές υποδομές εξυπηρετούν πάνω από 2.000 μαθητές στους Δήμους Αθηναίων, Ηρακλείου, Ωρωπού και Μεγαρέων της Αττικής.

Το έργο είχε συγχρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια της Εταιρείας και μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους €33,4 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το πρόγραμμα Jessica της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας αποτέλεσε ιδιαίτερη επιτυχία καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική περίοδο όπου το τραπεζικό σύστημα ήταν απρόθυμο να χρηματοδοτήσει έργα στη χώρα μας εν μέσω κρίσης.

Η παρούσα συμφωνία με την Sterner Stenhus, η οποία έχει λάβει τις εγκρίσεις του ΚτΥπ και της ΕΤΕπ, ύψους €8,8 εκατομμυρίων, αφορά στη μεταβίβαση από την Εταιρεία του συνόλου των μετοχών καθώς και των ομολογιών περιορισμένης εξασφάλισης του Ομίλου ΑΒΑΞ.

Η υπολοιπόμενη περίοδος μίσθωσης είναι 22 έτη.

Με την παρούσα συναλλαγή, η Εταιρεία ανακυκλώνει τα επενδυτικά της κεφάλαια και απελευθερώνει χρηματοοικονομικούς πόρους ενόψει της διεκδίκησης νέων συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Ο όμιλος Sterner Stenhus, του οποίου ηγείται ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης, επενδύει στο τομέα ακίνητης περιουσίας και κοινωνικών υποδομών και περαιτέρω δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα και στη διαχείριση ακινήτων στη Σουηδία και στη Ελλάδα.

Μαρούσι, 02 Οκτωβρίου 2019
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αναζήτηση: