19 Ιουνίου 2003

Κοινή Συνέντευξη Τύπου για το νέο Γήπεδο Ποδοσφαίρου του ΟΣΦΠ

Το σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου Διεθνών προδιαγραφών του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς θα γίνει πραγματικότητα τον Ιούλιο 2004 βάσει της σύμβασης που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ της «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΑΕ», της «INTRADEVELOPMENT AE» και του κατασκευαστικού Ομίλου «J&P-ΑΒΑΞ». Το γήπεδο θα χρησιμοποιηθεί για την τέλεση του τουρνουά ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο του 2004, όπως τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 19 Ιουνίου οι κκ Σωκράτης Κόκκαλης και Δάκης Ιωάννου.

Στην συνέντευξη Τύπου, την οποία παρακολούθησε πλήθος εκπροσώπων της αθλητικής ηγεσίας και του πολιτικού κόσμου της χώρας, αθλητικοί και οικονομικοί συντάκτες των μέσων ενημέρωσης καθώς και παράγοντες του τραπεζικού χώρου που συνέβαλαν στην υλοποίηση του σχεδίου, παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο σύμφωνα με το οποίο θα παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων.

Tην αρχιτεκτονική μελέτη και τον συντονισμό των μελετών του νέου γηπέδου έχει το γραφείο aa ASSOCIATES του κ. Στέλιου Αγιοστρατίτη, την μελέτη που σχετίζεται με τις αθλητικές λειτουργίες του γηπέδου το γραφείο ΔΕΚΑΘΛΟΝ του κ. Πέτρου Συναδινού, την στατική μελέτη του σκυροδέματος το γραφείο του κ. Τηλέμαχου Τσικνιά, την μελέτη της μεταλλικής κατασκευής και το concept design του στεγάστρου το γραφείο του γνωστού Ιταλού στην δημιουργία στεγάστρων Μαssimo Majowiecki σε συνεργασία με το γραφείο του κ. Φ. Ζούλα, ενώ την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη την έχουν αναλάβει τα γραφεία ΤΡΙΕΔΡΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ και  Α. ΠΑΝΤΑΖΗΣ  & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.

Οι εργασίες κατεδάφισης ολοκληρώθηκαν από την εταιρεία ΑΦΟΙ ΚΥΡΟΜΙΤΗ ΑΤΕ στις 10 Ιουνίου, ενώ η εργολαβία της θεμελίωσης ανατέθηκε στην εταιρεία ΕΔΡΑΣΗ – Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΑΤΕ.

Συνολικά για την κατασκευή της ανωδομής του γηπέδου θα χρησιμοποιηθούν περίπου 32.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος, 4.500 τόνοι μορφοχάλυβα και δεκάδες χιλιομέτρων «έξυπνης» καλωδίωσης. Το βάρος του στεγάστρου θα είναι περίπου 3.000 τόνοι και για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού και του τρόπου τοποθέτησης θα γίνει ειδικό τεστ σε αεροδυναμική σύραγγα.

Η κατασκευή του έργου θα πραγματοποιηθεί από τον Όμιλο J&P-ΑΒΑΞ ο οποίος διαθέτει μακρά εμπειρία στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και μεγάλη συμμετοχή στην προετοιμασία των απαραίτητων έργων για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, από την σύμβαση ύψους €40,2 εκ προβλέπεται ότι το νέο γήπεδο θα καλύπτει προδιαγραφές FIFA / UEFA και θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2004. Το νέο γήπεδο, μετά την καθαίρεση του υφιστάμενου σε ερειπώδη κατάσταση σταδίου, χωροθετείται στη διαθέσιμη έκταση με τον κύριο άξονα του αγωνιστικού χώρου προσανατολισμένο, με απόκλιση 13 grads από το Βορρά (προς δυσμάς). Ο προσανατολισμός αυτός είναι ιδανικός σε αντίθεση με αυτόν του παλαιού σταδίου που ήταν στην κατεύθυνση  ανατολή – δύση.

Το νέο γήπεδο θα είναι πλήρως στεγασμένο, θα διαθέτει 35.000 καθίσματα διαφόρων ειδών (VVIP, VIP, απλά, κλπ.), 2 Score Boards, υπερυψωμένο βασικό επίπεδο (Concourse) προσπέλασης στις κερκίδες. Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου θα είναι 80 μ επί 120 μ. Στη δυτική πλευρά, στο ισόγειο θα υπάρχουν 34 θέσεις για άτομα μειωμένης κινητικότητας. Στη δυτική πτέρυγα θα υπάρχουν σουίτες και διακεκριμένο διάζωμα. Σε όλο το γήπεδο θα υπάρχουν 42 περιστροφικές είσοδοι και 56 εκδοτήρια εισιτηρίων, ενώ στο concourse θα υπάρχουν διασκορπισμένα 8 αναψυκτήρια για την εξυπηρέτηση των φιλάθλων.

Η ανάπτυξη του ‘Γ. Καραϊσκάκης’ χαρακτηρίζεται ως ένα Mixed Use Project, αφού εκτός από γήπεδο ποδοσφαίρου, στην έκταση θα αναπτυχθούν επίσης 6.500 τμ εμπορικών χρήσεων, ένα Parking Αυτοκινήτων έως 2.500 θέσεων που θα λειτουργεί καθημερινά ως Park & Ride του σταθμού του Φαλήρου, ενώ το καλοκαίρι θα διοργανώνονται εκδηλώσεις και συναυλίες σε ειδικά διαμορφωμένα τμήματα του αγωνιστικού χώρου.

Στον εμπορικό χώρο εκτός από το Μουσείο του ΟΣΦΠ και το κατάστημα αναμνηστικών θα λειτουργήσουν εστιατόρια, καφέ, καταστήματα αθλητικών ειδών, γυμναστήριο κλπ.

Η συνολική επένδυση θα ανέλθει περίπου σε €50 εκ, εκ των οποίων τα €15 εκ θα είναι ίδια κεφάλαια και τα €35 εκ τραπεζικός δανεισμός με την μέθοδο Project Finance.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ψήφιση του σχετικού νόμου, η υπογραφή των συμβάσεων, η έγκριση των μελετών, η έκδοση των σχετικών αδειών καθώς επίσης και οι υπηρεσίες που παρείχε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, απέδειξαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει τις δυνατότητες να λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση,

επικοινωνήστε με τον κο Αγγελο Κιοσκλή της J&P-ΑΒΑΞ AE στο τηλ 210-6185592,

ή με την κα Ρίκα Αντωνοπούλου της IntraDevelopment AE στο τηλ 210-7482341

Αναζήτηση: