Επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας στο εργοτάξιο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδα – Βουλγαρία (IGB)
16 Νοεμβρίου 2020

Επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας στο εργοτάξιο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδα – Βουλγαρία (IGB)

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπόικο Μπορίσοφ επισκέφθηκε σήμερα το εργοτάξιο κατασκευής του αγωγού IGB στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας. Ο κ. Μπορίσοφ ξεναγήθηκε στο χώρο και επέβλεψε τις εργασίες που πραγματοποιούνται υπό αυστηρά υγειονομικά μέτρα. Εκπρόσωποι του Ομίλου ΑΒΑΞ που κατασκευάζει τον αγωγό του παρουσίασαν την πρόοδο του έργου που πρόκειται να αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και διασυνδεσιμότητα της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

O κ. Μπορίσοφ ενημερώθηκε αναλυτικά για τις αξιοσημείωτες επιδόσεις του έργου τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, παρά το ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται με τους περιορισμούς που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά τον Οκτώβριο σημειώθηκαν υψηλοί ρυθμοί προόδου, καθώς συγκολλήθηκαν αγωγοί μήκους 21 χιλιομέτρων. Παράλληλα, επιταχύνθηκαν και οι εργασίες καταβίβασης, καθώς 13 χιλιόμετρα του αγωγού τοποθετήθηκαν στο έδαφος. Μάλιστα, κατά τις δυο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου οι εργασίες καταβίβασης πραγματοποιούνται με ακόμη ταχύτερο ρυθμό.

Με την ολοκλήρωση του, ο αγωγός IGB πρόκειται να συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη Βουλγαρική πόλη της Stara Zagora. Το μήκος του αγωγού είναι 182 χιλιόμετρα, έχει διάμετρο 32 ίντσες και η ετήσια δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 3 δισ. κ.μ. με κατεύθυνση από Ελλάδα προς Βουλγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία βρίσκεται σε μια περίοδο επιτυχούς κεφαλαιοποίησης της εμπειρίας και τεχνογνωσίας της σε έργα υποδομών, καθώς πρόσφατα, η κοινοπραξία της οποίας ηγείται αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος στη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών μεταφορών αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, με προϋπολογισμό €1.8 δις.

Αναζήτηση: