Συνέντευξη του Προέδρου του Ομίλου AVAX Χρ. Ιωάννου στην Καθημερινή
Συνέντευξη του Προέδρου του Ομίλου AVAX, Χρήστου Ιωάννου, στην Καθημερινή της Κυριακής και στον δημοσιογράφο Νίκο Ρουσάνογλου
Ένα σχόλιό σας για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023
Μειώνουμε σταθερά τον δανεισμό, αυξάνουμε τον τζίρο –επιδιώκουμε ακόμη περισσότερο-, σπάμε ρεκόρ 3,3 δισ. στο ανεκτέλεστο των έργων που έχουμε αναλάβει, και είμαι πολύ ευχαριστημένος που το 2023 παρουσιάζουμε κερδοφορία, που προέρχεται αποκλειστικά από τον σκληρό πυρήνα της κατασκευαστικής μας δραστηριότητας. Δηλαδή αυτά που εμείς θεωρούμε ποιοτικά και καθαρά κέρδη.
Ποιες συμβάσεις υπέγραψε πρόσφατα ο Όμιλος ABAΞ και σε ποια έργα έχει αναδειχθεί ανάδοχος αλλά δεν έχει υπογράψει ακόμα;
Ξεκινώντας, δεν μπορώ να μην τονίσω ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023 σε έργα αποτελεί ρεκόρ για τον Όμιλο ΑΒΑΞ. Φέτος για εμάς είναι χρονιά – ορόσημο. Οι μηχανές είναι στην κυριολεξία στο φουλ. Με επίκεντρο το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, τη Γραμμή 4 του Μετρό, τα δύο τελευταίας τεχνολογίας TBM, εντός του 2026 θα έχουν ολοκληρώσει τη διάνοιξη και κατασκευή της σήραγγας, που ξεκινά από Γουδή και καταλήγει στο Γαλάτσι, εξυπηρετώντας -σε αυτή τη φάση- περιοχές με ιδιαίτερη σημασία για το δίκτυο του μετρό, όπως η Καισαριανή, το Κολωνάκι, τα Εξάρχεια και η Κυψέλη. Όμως μεγάλα έργα – στοίχημα για εμάς είναι ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρουμανία, τα τρία νοσοκομεία – τομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το Flyover στη Θεσσαλονίκη, που τελικά θα αποδειχθεί ανάσα για την πόλη. Σημαντικά έργα για εμάς είναι επίσης, το τμήμα της Ολυμπίας Οδού που έχουμε αναλάβει από την Πάτρα μέχρι τα Καραίικα, έχοντας ξεπεράσει το 40% της υλοποίησης, ο άξονας Μπράλος – Άμφισσα και βεβαίως αναμένουμε την τελική υπογραφή του τεράστιας σημασίας έργου, του οδικού άξονα Γιάννενα – Κακκαβιά, που ανοίγει τον δρόμο για τη σύνδεση των Δυτικών Βαλκανίων με τα λιμάνια της Ελλάδας. Επίσης, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην πρώτη φάση υποδομών που έχουμε αναλάβει στο έργο του Ελληνικού, πολύ γρήγορα προχωρά και η υπογειοποίηση της παραλιακής.
Ποια έργα εκτελεί σήμερα στο Ελληνικό η ABAΞ;
Να σας πω κατ’ αρχάς, κ. Ρουσάνογλου, ότι ένα στοιχείο που δείχνει την ισχύ του Ομίλου ΑΒΑΞ είναι ότι στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων μας η αναλογία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών έργων είναι 46 – 54. Και είναι πολύ τιμητικό που μεγάλοι οργανισμοί και ιδρύματα, όπως είναι η Lamda Development ή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εμπιστεύονται σύνθετα και υψηλής τεχνογνωσίας έργα, στην ΑΒΑΞ. Στο κορυφαίο έργο αστικής ανάπλασης του Ελληνικού συμμετέχουμε ενεργά -από το στάδιο του οικοπέδου έως το επίπεδο της ανάπτυξης- στην υλοποίηση έργων υποδομών της Φάσης 1, και η υπογειοποίηση της παραλιακής, που έχει ακουστεί περισσότερο απ’ όλα, αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού αντικειμένου της σύμβασης μας.
Ενδιαφέρεστε για την ανάπτυξη οικιστικών μονάδων, ή άλλων κτιρίων; Ποιες χρήσεις θα σας ενδιέφεραν περισσότερο και για τι ύψος επένδυσης;
Το ενδιαφέρον μας για επενδύσεις στο real estate είναι δεδομένο. Το γεγονός ότι στην Αττική τη μερίδα του λέοντος της κερδοφορίας του έργου την «προεισπράττει» ο οικοπεδούχος, κατευθύνει σε επενδύσεις που έχουν να κάνουν πιο πολύ με τη νησιωτική χώρα. Εστιάζουμε την προσοχή μας σε ελκυστικά προϊόντα που απευθύνονται σε Έλληνες και ξένους, στο πλαίσιο της εξοχικής κατοικίας. Δεν μας ελκύει η επενδυτική λογική της golden visa, όπου η ποιότητα του προϊόντος περνά σε δεύτερη μοίρα.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η θυγατρική εταιρεία παραχωρήσεων; Τι θα προσφέρει μακροπρόθεσμα;
Αποτελεί ένα εργαλείο διπλής αξίας: μπορεί να αποτυπώνει πιο ξεκάθαρα την αξία των assets ενώ παράλληλα διευκολύνει στη χρηματοδότηση.
Τι σημαίνει για την ΑΒΑΞ το γεγονός ότι «έχασε» διαγωνισμούς, όπως εκείνον του ΒΟΑΚ ή της Αττικής Οδού;
Και στους δύο διαγωνισμούς που αναφέρατε ο Όμιλος ΑΒΑΞ κατέθεσε συγκεκριμένες σοβαρές προσφορές, βάσει των ορίων που είχε θέσει. Είμαστε πολύ προσεκτικοί αναφορικά με την επιλογή των έργων που διεκδικούμε. Επιδιώκουμε να μπαίνουμε σε έργα που είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα, και θα αποδώσουν σημαντικά οφέλη για όλους. Θέτουμε όρους, εμείς και οι εταίροι μας, που κάθε φορά εδράζονται στον ρεαλισμό, την εμπειρία και το όφελος του Ομίλου και των μετόχων του. Όταν σε έναν διαγωνισμό «χάνεις» για λίγο -εσείς χρησιμοποιήσατε τον όρο-, στενοχωριέσαι, όταν όμως η απόκλιση της προσφοράς σου είναι μεγάλη -πιστέψτε με- κάθε άλλο παρά στενοχωριέσαι. Αντιθέτως, δίνεται η ευκαιρία στον Όμιλο να προσανατολιστεί αλλού, σε έργα ΣΔΙΤ, real estate, καθώς και στην ενέργεια.
Θα προλάβουν οι εταιρίες να ολοκληρώσουν τα έργα που έχουν αναλάβει;
Σε δύο πράγματα έχουμε επενδύσει, ως ΑΒΑΞ, στην επί σχεδόν έναν αιώνα πορεία που έχει ο Όμιλος και οι εταιρίες που τον συνέθεσαν: στην αξιοπιστία μας, στη συνέπεια και στο know how. Βελτιώνουμε συνεχώς την κατασκευαστική μας ικανότητα γιατί αυτή ήταν και θα παραμείνει το core business μας. Η ΑΒΑΞ έχει αφήσει την υπογραφή του σε κορυφαία έργα που μεταμόρφωσαν τη χώρα και συνεχίζει να το κάνει, με έμφαση σε αυτό που έχει συνηθίσει να κάνει καλύτερα: τη δουλειά του. Μια δουλειά, κύριε Ρουσάνογλου, που δεν είναι στατική αλλά διακρίνεται από συνεχή προσαρμογή σε ό,τι πιο σύγχρονο και καινοτόμο υπάρχει στις κατασκευές και στις υποδομές ενέργειας. Δουλειά που αφήνει κοινωνικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, τα τρία νοσοκομεία που μας έχει εμπιστευθεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στη Θεσσαλονίκη, τη Σπάρτη και την Κομοτηνή, δεν θα είναι μόνο κατασκευαστικά θαύματα, αφού σε ένα μεγάλο τους μέρος η κατασκευή θα είναι ξύλινη, αλλά ανοίγουν νέα σελίδα στη νοσηλεία και επομένως συνολικά στην υγεία στη χώρα μας. Αυτά, μας κάνουν υπερήφανους για τον ρόλο και τη συμβολή μας σε αυτές τις εξελίξεις.
Πώς αντιμετωπίζει η ΑΒΑΞ το έλλειμμα προσωπικού;
Ακόμη και στις πιο δύσκολες φάσεις του κατασκευαστικού κλάδου στη χώρα μας, καταφέραμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενούς μας, έτσι ώστε σήμερα, που η έλλειψη προσωπικού αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομικής δραστηριότητας, να είμαστε σε πολύ πιο ευνοϊκή θέση στον χώρο μας. Όμως το έλλειμμα σε εργατικά χέρια είναι μεγάλο, δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και κάνοντας συνεχείς και συντονισμένες κινήσεις, για την προσέλκυση εργαζομένων από το εξωτερικό.