
Ο Όμιλος ΑΒΑΞ στηρίζει τη νέα ανασκαφή στην Κέρο
Σε μια εποχή που το βλέμμα μας στρέφεται όλο και πιο έντονα στο μέλλον, λίγοι τόποι μας προσφέρουν μια τόσο ζωντανή, σχεδόν κινηματογραφική, γέφυρα με το παρελθόν όσο η Κέρος. Το νησί των Μικρών Κυκλάδων, στην καρδιά του Αιγαίου, αποτελεί την πιο σημαντική προϊστορική ανασκαφή των τελευταίων 50 ετών στην περιοχή, ένα αρχαιολογικό τοπίο που φέρνει στο φως τις πρώτες απόπειρες κοινωνικής οργάνωσης, τελετουργίας και αστικής ζωής στην τρίτη χιλιετία π.Χ.
Από το 2006 έως σήμερα, διεθνείς επιστημονικές ομάδες έχουν αποκαλύψει στην Κέρο και στο γειτονικό Δασκαλιό:
• Το αρχαιότερο θαλάσσιο ιερό στον κόσμο,
• Έναν από τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς με αστικά χαρακτηριστικά στην Ευρώπη,
• Και το μεγαλύτερο κέντρο μεταλλουργίας του προϊστορικού Αιγαίου.
Το 2025 ξεκινά μια νέα πενταετής φάση ερευνών, πιο φιλόδοξη από ποτέ: με τη συνεργασία της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, του Ινστιτούτου Κύπρου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστήμια, με στόχο την πλήρη κατανόηση του τρόπου ζωής, της ναυσιπλοΐας, της παραγωγής, της κλιματικής προσαρμογής και των πρώτων στοιχείων κοινωνικής ιεραρχίας στο Αιγαίο.
Για τον Όμιλο ΑΒΑΞ το παρελθόν «χτίζει» τα επιτεύγματα του μέλλοντος
Ο Όμιλος ΑΒΑΞ γνωρίζει καλά τι σημαίνει να «χτίζεις το μέλλον». Η εμπειρία και η τεχνογνωσία του παρελθόντος συμβάλλουν στη δημιουργία ισχυρών προοπτικών και επιτευγμάτων στο μέλλον. Αυτή η φιλοσοφία αναδεικνύεται και στο νέο μήνυμα του Ομίλου “Engineering Future Accomplishments”. Πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο από ένα σύνθημα. Είναι φιλοσοφία, στρατηγική και καθημερινή πράξη.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, κ. Χρήστος Ιωάννου, τονίζει ότι «η ΑΒΑΞ υποστηρίζει και στέκεται δίπλα στο Keros Project. Για την επόμενη 5ετία, ο Όμιλος θα καλύψει στο σύνολό τους, όλα τα έξοδα συμμετοχής για τέσσερις Έλληνες επιστήμονες κάθε χρόνο, για τέσσερις φοιτητές και φοιτήτριες, που θα συμμετάσχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα» και υπογραμμίζει ότι «η απόφασή μας να σταθούμε αρωγοί σε αυτό το εμβληματικό έργο αποτυπώνει με σαφήνεια τη φιλοσοφία μας: να επενδύουμε όχι μόνο στο σήμερα, αλλά και στο διαχρονικό μέλλον — στο πολιτισμικό μας κεφάλαιο. Και με γνώμονα αυτό, συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε, να εξελισσόμαστε και να δημιουργούμε με τόλμη και υπευθυνότητα».
Η στήριξη της ανασκαφής στην Κέρο εντάσσεται στον πυρήνα της ESG στρατηγικής του Ομίλου, που στηρίζεται σε τρεις άξονες:
1. Σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη.
2. Επένδυση σε δράσεις με κοινωνικό και εκπαιδευτικό αντίκτυπο.
3. Ενίσχυση της σχέσης του ανθρώπου με τον τόπο και το περιβάλλον του.
Σε μια εποχή όπου το μέλλον χτίζεται πάνω στην κατανόηση του παρελθόντος, η ΑΒΑΞ επιλέγει να σταθεί αρωγός σε ένα έργο που συνδέει το ανθρώπινο αποτύπωμα στο χρόνο με την επιστήμη, την τεχνολογία και την κοινωνική υπευθυνότητα.
Γιατί το “engineering” του μέλλοντος δεν είναι μόνο θέμα υποδομών – είναι υπόθεση πολιτισμού.
Καινοτομία στην αρχαιολογία: η πρώτη ψηφιακή ανασκαφή στο Αιγαίο
Η νέα ερευνητική προσπάθεια δεν εντυπωσιάζει μόνο γιατί αναδεικνύει το αρχαιολογικό παρελθόν του τόπου, αλλά και γιατί αξιοποιεί μία πρωτοποριακή μεθοδολογία έρευνας. Πρόκειται για την πρώτη πλήρως ψηφιακή ανασκαφή στο Αιγαίο, με εφαρμογή τρισδιάστατης καταγραφής, εικονικής πραγματικότητας και διεπιστημονικής προσέγγισης.
Το έργο δεν περιορίζεται στη σκαπάνη, αλλά «χτίζει» και ένα νέο πρότυπο διάχυσης της γνώσης: με σειρά ντοκιμαντέρ (το πρώτο ήδη προβλήθηκε από το National Geographic), ψηφιακές εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις που ταξιδεύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Αντίκτυπος στην κοινωνία και στον πολιτισμό
Η νέα ανασκαφική φάση στην Κέρο έχει ισχυρό κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα:
• Ενισχύει την τοπική οικονομία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων με ποιοτικό τουρισμό και ερευνητική δραστηριότητα.
• Προσφέρει νέα γνώση για τις απαρχές του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.
• Διασώζει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων σε έναν από τους λίγους αλώβητους τόπους του Αιγαίου.
• Δίνει νέα ώθηση στη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών, όπως το Μουσείο Κουφονησίου και το υπό σύσταση Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού στη Νάξο.