Σταθερά βήματα εμπρός, κτίζοντας πραγματική αξία και know how
31 Ιουλίου 2024

Σταθερά βήματα εμπρός, κτίζοντας πραγματική αξία και know how

Αφιέρωμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική στον Όμιλο ΆΒΑΞ, στην ειδική έκδοση Leaders

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Πρόεδρος του Ομίλου Άβαξ

 

“Όσο η στρατηγική μας συντίθεται από γνώση, συνέπεια, καινοτομία, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, οι προοπτικές θα εξακολουθήσουν να είναι θετικές”.

“Εκείνο που μετράει περισσότερο και από τον όγκο εργασιών για μία κατασκευαστική εταιρεία είναι να εκτελεί περίπλοκα έργα σε συνθήκες εξωστρέφειας και βιώσιμης ανάπτυξης”

Η ανάληψη κορυφαίων projects επισφραγίζει την ηγετική παρουσία του Ομίλου εντός και εκτός συνόρων, διευρύνοντας συνεχώς το χαρτοφυλάκιό του και ενισχύοντας περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του

«Η Άβαξ συνεχίζει να ανεβάζει ταχύτητα και να προχωράει με σταθερά βήματα εμπρός» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ομίλου Χρήστος Ιωάννου, που μαζί με τους συνεργάτες του έχει χαράξει τη νέα στρατηγική της.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η κατασκευή, που αποτελεί το DNA της Άβαξ, ενώ ο δεύτερος πυλώνας αφορά τις συμμέτοχες του Ομίλου κυρίως σε ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις αλλά και άλλες, όπως σε μαρίνες. Αποτελούν ώριμες συμμετοχές, οι οποίες κάθε χρόνο παράγουν σημαντικά μερίσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, το cash που παράγεται από τους δύο πρώτους πυλώνες, αφού καλυφθούν άλλες υποχρεώσεις όπως τόκοι και Capex, διοχετεύεται στον τρίτο πυλώνα, τις νέες επενδύσεις.

Η Άβαξ, υπό την καθοδήγηση του κ. Ιωάννου, σημειώνει ιστορικό ρεκόρ 3,4 δισ. Ευρώ στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της και μείωση του καθαρού δανεισμού της πέρυσι κατά 17,2% έναντι του 2022 (59,8% από το 2020).

Σήμερα εκτελεί ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα στη χώρα, όπως, μεταξύ άλλων, τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (Βεΐκου – Γουδή) και το Flyover στη Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετέχει στα έργα του Ελληνικού. Στη μεγάλη ανάπτυξη στο πρώην αεροδρόμιο κατασκευάζει τις βασικές υποδομές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, έργο που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της παραλιακής οδού.

Πρόσφατα, ανέλαβε νέο ενεργειακό έργο υπογράφοντας με τον Όμιλο Mass Group Holding (MGH) για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας ανοικτού κύκλου ισχύος 282ΜW στο Ιράκ και συγκεκριμένα στην περιοχή Bismayah της Βαγδάτης.

Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων έργων της φάσης 2 και 3 του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ, καθώς και του εν εξελίξει έργου του Mintia Power Plant στη Ρουμανία, η ανάθεση της νέας μονάδας επισφραγίζει την ηγετική παρουσία του Ομίλου Άβαξ σε μεγάλα ενεργειακά έργα διεθνούς βεληνεκούς και ανανεώνει ακόμα μια φορά τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των ομίλων MGH και Άβαξ. Στα σημαντικά κτιριακά έργα που εκτελεί περιλαμβάνονται τα τρία νέα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, δωρεά στο ελληνικό κράτος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όπως έχει επισημάνει ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Άβαξ, «οι κατασκευές, όπως και η επιχειρηματικότητα στο σύνολό της, είναι υπόθεση διαρκείας. Οι προοπτικές θα εξακολουθήσουν να είναι θετικές όσο η στρατηγική μας συντίθεται από συνέπεια, γνώση, καινοτομία, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά. Στην έως τώρα πορεία μας, έχουμε καταλάβει ότι πρέπει να κτίζεις πραγματική αξία και know how, ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κατασκευαστές και πελάτες, να είναι τελικά περήφανοι για το εκτελεσμένο έργο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για μια κατασκευαστική εταιρεία, αυτό που μετράει περισσότερο από τον όγκο εργασιών είναι το know how και η δυνατότητα να σχεδιάζεις και να εκτελείς εξειδικευμένα και περίπλοκα έργα, σε συνθήκες εξωστρέφειας και βιώσιμης ανάπτυξης. Πολλές εταιρείες μπορούν να κτίζουν με επιτυχία δρόμους και κτίρια, λίγες όμως μπορούν να δώσουν ολοκληρωμένες λύσεις σε έργα LNG, Μετρό, αγωγούς και σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Αυτή την εποχή, ζητούμενο για τους πελάτες είναι η επιλογή ενός εργολάβου ο οποίος μπορεί να φέρει εις πέρας τη δουλειά αξιόπιστα και στον σωστό χρόνο. Οι προτάσεις που εδράζονται αποκλειστικά στη συμπίεση του κόστους σήμερα αποτελούν πολυτέλεια».

Αναζήτηση: