Άρθρο του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνου Μιτζάλη, στην ειδική έκδοση “CEOs” της εφημερίδας «Η Καθημερινή»
30 Ιουλίου 2024

Άρθρο του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνου Μιτζάλη, στην ειδική έκδοση “CEOs” της εφημερίδας «Η Καθημερινή»

Τρεις αλήθειες κι ένας μύθος για τα μεγάλα έργα

Ο δημόσιος διάλογος για τα μεγάλα έργα υποδομής πολλές φορές αποκλίνει από τα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν τις σύγχρονες επιταγές ενός μεγάλου έργου, τουλάχιστον έτσι όπως τις αντιμετωπίζει ο ανάδοχός του.

Το ενδιαφέρον, εν μέρει δικαίως, εξαντλείται στις πιθανές καθυστερήσεις υλοποίησης των έργων και στην επιβάρυνση, οικονομική ή μη, που αυτές επιφέρουν. Η σύγχρονη, όμως, πραγματικότητα στις κατασκευές, η πολυπλοκότητα των επιχειρησιακών δεδομένων και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στην αγορά και την οικονομία, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πλαισίου. Κάθε έργο είναι πολυδιάστατο και αφήνει πίσω του αποτύπωμα, τεχνολογικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό, ενώ προϋποθέτει την – εκ μέρους των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων – διαρκή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Στην κατασκευή, το know how στη δημιουργία υψηλών απαιτήσεων υποδομών, δημόσιων ή ιδιωτικών, αποτελεί απαραίτητο προαπαιτούμενο για την ανάληψη και υλοποίηση έργων που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Αυτή είναι η προίκα του Ομίλου ΑΒΑΞ, , που συντίθεται τόσο από το ιστορικό ολοκληρωμένων έργων, όσο και από το ανθρώπινο δυναμικό μας. Έτσι καταφέραμε να αναλάβουμε έργα-ορόσημα για τη χώρα όπως η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας ή ο αυτοκινητόδρομος Flyover στη Θεσσαλονίκη, που έρχονται για να προσθέσουν αξία στην κοινωνία και την οικονομία.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να έρθουν μόνο ως αποτέλεσμα μίας ξεκάθαρης στρατηγικής, που έχει στον πυρήνα της την κατασκευή. Μία στρατηγική, που στον Όμιλο ΑΒΑΞ, έχει ως πυλώνες της, τις κατασκευές, τις συμμετοχές και τις νέες επενδύσεις. Ξεδιπλώνουμε αυτή τη στρατηγική με στόχους την έγκαιρη και ποιοτική παράδοση έργων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, άλλωστε, για να δώσουμε αξία τόσο στους μετόχους μας όσο και στην κοινωνία.

Η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, έμπρακτη απόδειξη της οποίας αποτελούν οι μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε κατασκευαστικά έργα. Φτάσαμε εδώ επειδή δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, να μπορούν να εφαρμόσουν μια μακρόχρονη στρατηγική. Οφείλουμε όλοι από την πλευρά μας να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Θα αποτελέσει ικανή και αναγκαία προϋπόθεση ώστε να ανοίξει απρόσκοπτα ο επόμενος κύκλος, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της δραστηριότητας του κλάδου στα υψηλά επίπεδα, στα οποία αποδεικνύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί.

Αναζήτηση: